Thank you very much for visiting my blog.
Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας στο blog μου.

26 Μαΐ 2017

7 Σημάδια Ανεπάρκειας Βιταμίνης D

3
Η βιταμίνη D είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού, και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη είναι συνδεδεμένη με το ασβέστιο του σώματος και επιτρέπει την καλή ανάπτυξη των οστών. Επιπλέον, η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο.

Η βιταμίνη D δεν είναι μόνο υπεύθυνη για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών, αλλά και για την εξουδετέρωση τυχόν συμπτωμάτων της εμφάνισής τους.

Αν ο οργανισμός αντιμετωπίζει έλλειψη της βιταμίνης D, το πρώτο πρόβλημα υγείας που παρουσιάζεται είναι τα εύθραυστα οστά. Αυτό εμφανίζεται ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους, δεδομένου ότι τα οστά αναπτύσσονται και σχηματίζονται κυρίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ατόμου.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, άλλα ζητήματα υγείας ακολουθούν γρήγορα, μεταξύ των οποίων είναι οι σκελετικές παραμορφώσεις και ο αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης τραυματισμών και καταγμάτων.

Ωστόσο, τα οστά δεν είναι τα μόνα που υποφέρουν, αν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D. Σύμφωνα με μια μελέτη, αυτή η σημαντική βιταμίνη είναι υπεύθυνη για την πρόληψη της υπέρτασης και του διαβήτη τύπου 1 και 2, καθώς και για τη πολλαπλή σκλήρυνση.

Για να μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε τα σημάδια της ανεπάρκειας της βιταμίνης D, παραθέτουμε τα 7 πιο κοινά συμπτώματα:

1. Μυϊκός πόνος και αδυναμία
Η ένταση του πόνου και η αδυναμία στους μύες μπορεί να ποικίλλουν, από πολύ χαμηλή έως επώδυνη. Όταν η ανεπάρκεια της βιταμίνης D αυξάνεται, ο πόνος μεγαλώνει και συνεχώς επιδεινώνεται. Έλλειψη της βιταμίνης D σημαίνει πιο αργή σύσπαση των μυών και πιο αδύναμη μυϊκή κίνηση.

2. Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D πέφτουν, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλη αστάθεια.
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τρέφονται με αυτή τη βιταμίνη, και έτσι προκαλείται ανισορροπία.
Μία μελέτη, που διεξήχθη στην Ιαπωνία και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, συμμετέχουν μαθητές σε δύο ομάδες- μια ομάδα κατανάλωνε συμπληρώματα βιταμίνης D και η άλλη ομάδα δεν έπαιρνε καθόλου.
Η πρώτη ομάδα ήταν περισσότερο ανθεκτική σε στέλεχος της γρίπης των πτηνών, σε αντίθεση με τη δεύτερη ομάδα, η οποία ήταν περισσότερο ευάλωτη σε αυτό. Μια δεύτερη μελέτη απέδειξε ότι ασθενείς που υποφέρουν από αυτοάνοσες ασθένειες έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D.

3. Αυξημένη αρτηριακή πίεση
Η υπέρταση, η υψηλή πίεση του αίματος, είναι πολύ κοινή όταν υπάρχει ανεπάρκεια της βιταμίνης D στον οργανισμό. Η βιταμίνη D παίζει το ρόλο της ρύθμισης της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, ως αποτέλεσμα του πεπτιδίου, μιας ορμόνης που αυξάνει την πίεση του αίματος.

4.Κατάθλιψη ή εναλλαγές της διάθεσης
Κάθε φορά που αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά, ίσως το μόνο που χρειάζεται είναι να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (ΕΔΕ), τη θλίψη κατά την αλλαγή εποχής.
Αυτό οδηγεί σε αλλαγή των επιπέδων της βιταμίνης D3 και έτσι απαιτούνται κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής. Σε μια μελέτη, όπου συμμετείχαν άτομα που βιώνουν ΕΔΕ, προσφέρθηκαν ως θεραπεία συμπληρώματα βιταμίνης D3.
Οι αλλαγές στη διάθεση τους από ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς, και απέφυγαν άλλα συμπτώματα, όπως τη λαχτάρα για φαγητό, λήθαργο, υπερυπνία, και διαταραχές του ύπνου.

5. Στομαχικά και εντερικά προβλήματα
Άτομα που πάσχουν από κάποιες γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn, και ασθένειες του φλεγμονώδους εντέρου, συνήθως στερούνται της βιταμίνης D και χρειάζονται κατάλληλη συμπληρωματική θεραπεία.
Η ίδια κατάσταση παρατηρείται σε άτομα με υπερβολικό σωματικό λίπος, δεδομένου ότι το λίπος μειώνει τις επιπτώσεις και την ποσότητα της βιταμίνης D στον οργανισμό.

6. Χρόνια εφίδρωση
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η υπερβολική εφίδρωση υποδηλώνει συνήθως απώλεια της βιταμίνης D. Ακόμα κι αν δεν είναι σαφές πώς αυτά τα δύο συνδέονται, αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έγκυρη αν η εφίδρωση συμβαίνει στην περιοχή του μετώπου.

7. Καρδιαγγειακές διαταραχές
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνά γνωστό ότι προκαλεί ορισμένες καρδιακές παθήσεις. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά, τα επίπεδα του ασβεστίου στις αρτηρίες είναι υψηλότερα και έτσι προκύπτουν καρδιακά προβλήματα. Το ασβέστιο δημιουργεί θρόμβους στο εσωτερικό των αρτηριών, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της βιταμίνης D είναι οι εξής: διαβήτης τύπου 2, υψηλή χοληστερόλη και παχυσαρκία.