Thank you very much for visiting my blog.
Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας στο blog μου.

20 Ιαν 2012

Όψιμα δυναμικά (late potentials)

Πρόγνωση του αιφνίδιου θανάτου και των κακοηθών αρρυθμιών.

Τα όψιμα δυναμικά (late potentials) είναι χαμηλού πλάτους και υψηλής συχνότητας σήματα που καταγράφονται στο τελικό τμήμα του QRS και προκύπτουν από βραδεία και ανώμαλη αγωγή που συμβαίνει σε περιοχές με προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Για την καταγραφή τους χρησιμοποιείται η τεχνική συμψηφισμού (signal–averaging) που ενισχύει το σήμα και ελαττώνει το θόρυβο. Στο συμψηφισμένο ΗΚΓ(SAECG) αναγνωρίζονται οι παρακάτω δείκτες

1) διάρκεια του φιλτραρισμένου QRS (QRSD) που δείχνει πόσο παρατείνεται το QRS από την παρουσία των όψιμων δυναμικών

2) η τετραγωνική ρίζα (root mean square)του δυναμικού στα τελευταία 40 msec του QRS (RMS40) που δείχνει το ποσό της ενέργειας των όψιμων δυναμικών

3) η διάρκεια των χαμηλού πλάτους(κάτω από 40μV) σημάτων στο τελικό τμήμα του QRS (LAS40) που δείχνει τη διάρκεια των όψιμων δυναμικών.

Όταν χρησιμοποιούνται υψηλής συχνότητας φίλτρα (25-40 Hz), για την παρουσία των όψιμων δυναμικών απαιτούνται οι παρακάτω τιμές QRSD>114 ms, RMS40 <20 μV και LAS40>38 ms. Όταν υπάρχουν διαταραχές ενδοκοιλιακής αγωγής, οι παραπάνω τιμές δεν ισχύουν, και χρησιμοποιείται ο μετασχηματισμός από το πεδίο του χρόνου στο πεδίο των συχνοτήτων. Το ΗΚΓ έχει μία θεμελιώδη συχνότητα και πολλές αρμονικές που είναι ακέραια πολλαπλάσια της βασικής. Στην ανάλυση στο πεδίο των συχνοτήτων(frequency domain analysis) η ισχύς της βασικής και των αρμονικών συχνοτήτων (κάθετος άξονας) σχετίζεται σε ένα διάγραμμα με τη συχνότητα τους (οριζόντιος άξονας).
Β) Μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας (heart rate variability). Μετρά τη μεταβολή του RR διαστήματος του ΗΚΓ στο χρόνο. Επηρεάζεται κυρίως από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το σύστημα ρενίνης–αγγειοτενσίνης, την πνευματική και φυσική δραστηριότητα και γενετικούς παράγοντες. Χρησιμοποιούνται Holter καταγραφές διάρκειας 24 ωρών η 5 λεπτών..

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Τα όψιμα δυναμικά ενέργειας (late potentials) είναι ηλεκτρικά σήματα χαμηλού εύρους και υψηλής συχνότητας, που καταγράφονται στο τέλος του QRS με ειδικές τεχνικές υψηλής ευκρίνειας και με ΗΚΓ συγκερασμού σημάτων (signal averaging).
Αποδίδονται σε καθυστερημένη και μη οργανωμένη δραστηριότητα μικρών περιοχών του μυοκαρδίου. Η παρουσία τους σε ασθενείς μετά από οξύ έμφραγμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση αιφνιδίου θανάτου ή επιμένουσας κοιλιακής ταχυκαρδίας, ανεξάρτητα από το χαμηλό κλάσμα εξωθήσεως και τις σύμπλοκες καρδιακές αρρυθμίες.
Η ύπαρξη των καθυστερημένων δυναμικών σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια ή υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια συνδυάζεται επίσης με κακοήθεις αρρυθμίες. Σε ασθενείς με συγκοπτικό επεισόδιο και θετικά μεταδυναμικά συνιστάται περαιτέρω διεύρυνση με ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο.
Τα κριτήρια ύπαρξης όψιμων δυναμικών είναι
α) η διάρκεια του QRS μαζί με τα χαμηλού εύρους σήματα να είναι περισσότερο από 110 msec.
β) η διάρκεια των χαμηλού εύρους σημάτων κάτω των 40 mV στο τελικό τμήμα του QRS να είναι μεγαλύτερη από 38 ms.
γ) η μέση τετραγωνική ρίζα των δυναμικών στα τελευταία 40 ms να είναι μικρότερη από 20 μV2,15